Mikä minua vaivaa?

Nimien keksiminen uusille sarjoille on yksi tämän työn hauskimmista, joskaan ei helpoimmista osuuksista.

Kotimaiset ohjelmat ovat oma lukunsa. Koska tuotannoissa ollaan sisällä alusta alkaen intensiivisesti, nimeäminen kulkee mukana ja muokkautuu koko prosessin ajan. Ulkomaisten sarjojen suhteen tilanne on toinen. Etenkin naistenkanavamme Friin sekä maksukanavien kohdalla eteen lävähtää kuukausittain paketti uusia, Suomessa ennen esittämättömiä sarjoja, jotka on nimettävä ripeään tahtiin.

Englanninkieliset alkuperäistittelit pyritään suomentamaan. Kun kyseessä on kaksi hyvin erilaista kieltä, suoraan kääntäminen onnistuu harvoin. Miten vääntää nokkela sanaleikki suomeksi ja ylipäätään tiivistää sarjan ydinsanoma muutamaan sanaan?

Tätä tuskailemme viestintätiimimme kesken kuukausittaisissa nimeämispalavereissa, joissa tunnelma luisuu usein hysterian partaalle. Mitä vaikeampi alkuperäisnimi, sen hillittömämpi prosessi. Lopullista valintaa edeltää kymmenet, toinen toistaan järjettömämmät ehdotukset. Aina pystyy selättämään kollegan idean vielä älyttömämmällä letkautuksella. Epätoivon hetkellä, kun yksi on tippunut huutonaurun selättämänä tuolilta lattialle, täydellinen ehdotus putkahtaa ilmoille. Siinä se on, miten tätä ei heti tajuttu! Maskaran pyyhkiminen poskilta ja seuraava titteli kehiin.

desk

Friin lanseerauksen yhteydessä nimeäminen oli erityinen ponnistus, sillä jokainen sarja oli uusi ja vaati suomennosta. Katselimme tuntitolkulla ohjelmien trailereita, googlasimme ja haimme fiilistä kuhunkin tuotantoon. Lopputuloksena saimme tiristettyä kasaan koko joukon houkuttavia ja hyvin kuvaavia nimiä.

Pian Friin startin jälkeen kävi ilmi, että osa sarjoista muodostaa tahattomasti tiettyinä päivinä hillittömän ”jatkotarinan”. Vai miltä kuulostaa erään Friin taannoisen arki-iltapäivän jännitysnäytelmä:

Oho, olen raskaana!

Kenet ihmeessä nain?

17 lasta ja lisää tulossa

Verisukulaisia

Mikä minua vaivaa?

Melkein täydellinen rikos

 

Työpöydällä lepää jälleen nivaska uutuussarjoja. Laitoin varuiksi vedenkestävää ripsiväriä!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Posted in Blogi.
Discovery Networks Finland

Discovery Networks Finland

syyskuu 30, 2015, kello 12:10