Lapsuuden tv-traumat

Televisio-ohjelmien ikärajat ja ohjelmien sijoittelu kirvoittavat tasaisen jatkuvasti keskustelua – ja hyvä niin. En itsekään halua kahden pienen koululaisen äitinä, että lapset katsovat heille sopimatonta ohjelmaa. Meillä alaikäiset eivät toistaiseksi saa edes avata televisiota ilman lupaa.

Tv-ohjelmien ja elokuvien ikärajojen luokittelijat ovat käyneet läpi mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö MEKUn koulutuksen. Luokittelun pohjana käytettävät kriteerit ovat kaikille yhteiset. Kun ikäraja on tiedossa, ohjelma sijoitetaan ohjelmakarttaan mahdollisen rajoituksen mukaiselle paikalle. Tämän jälkeen vastuu siirtyy koteihin.

Etenkin hieman vanhempien lasten tv:n katselua on mahdotonta kontrolloida sataprosenttisesti muuten kuin heivaamalla laitteen mäkeen; joskin teini luultavasti tarttuu tämän jälkeen tyynesti älypuhelimeensa. Tv-yhtiöt voivat esittää esimerkiksi yli 16-vuotiaille sallittuja ohjelmia klo 21.00 jälkeen. Lapsi/nuori voi toki olla iltayhdeksänkin jälkeen hereillä. Tässä kohtaa ollaan kuitenkin kotien suljettujen ovien takana, joissa pelisäännöt toivon mukaan laaditaan aikuisten, ei alaikäisten toimesta.

Omat vanhempani pitivät 80-luvulla suhteellisen tiukkaa tv-kuria. Jälkeenpäin naurattaa, että jouduin todellakin siirtymään hetkeksi makuuhuoneen puolelle, kun Spede Shown hulvaton punanenä Nasse-setä pölähti olohuoneeseemme ryypiskelemään. ”Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen”, iskostui ovenraosta kuultuna viattomaan lapsen mieleeni mantran lailla.

ritariässä

Kielletyn hedelmän katku voimistui entisestään, kun isä ja äiti laukoivat ehdottoman ein coolille kikkarapäälle Ritari Ässälle. Tässä vaiheessa en suostunut enää alistumaan kohtalooni, vaan hipsin Ässä-iltoina vaivihkaa naapuriin, jossa kyseisen kasariklassikon katsominen oli lapsille sallittua. Ritari Ässä on tätä nykyä TV5:n ohjelmistossa, ja muutaman jakson silmäily nostatti pintaan hurmaavan nostalgian.

Tv-historiaani mahtuu myös selkeä virhearvio. Ikää 12 vuotta, ja elokuvaelämyksenä isän selvittämättömäksi jääneessä mielenhäiriössä sallima kauhuelokuva Alien – kahdeksas matkustaja. Lopputuloksena pimeänpelko, yölampun hankkiminen ja elinikäinen viehtymys tieteiselokuvien genreen. Jälkiviisaana ajatellen ihmisiä hotkivaan avaruushirviöön olisi voinut ottaa kontaktia hieman kypsemmällä iällä.

En ole siis missään nimessä sokea sille, etteivätkö lapset halutessaan keksisi keinot tutustua kiellettyyn tv-tarjontaan. Toivottavasti televisiota voidaan kuitenkin katsoa välillä myös yhdessä, sisällöstä keskustellen. Miksi yksi ohjelma sopii kaikille ja toinen ei, ja mitä väärinkäytöstä mahdollisesti seuraa.

Tänään TV5:lta tulee illan elokuvana K16-trilleri Unohdetut. Kohtuullisen jännittävä, en suosittele alle 16-vuotiaille. Jos ja kun alaikäinen on arki-iltana yhdeksältä valveilla ja kaukosäädin polttelee näpeissä, voisi vaihtoehtona sulkea hetkeksi oman älypuhelimen, ujuttautua lapsen huoneeseen ja kysyä, mitä hänelle oikeasti kuuluu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Posted in Blogi.
Discovery Networks Finland

Discovery Networks Finland

lokakuu 27, 2015, kello 13:49